Een van de meest cruciale momenten in iemands leven is wanneer hij/zij voor het eerst een sigaret opsteekt. Roken wordt meestal gezien als een teken van rebelsheid en kan een manier zijn voor een tiener om trendy te zijn en geaccepteerd worden door sociale groepen. Volwassenen realiseren zich vaak niet dat roken gevaarlijk is. Veel tieners hebben deze eigenschap vanaf hun jeugd meegenomen naar hun volwassen leven en hebben vaak meerdere malen geprobeerd te stoppen, maar tevergeefs. Als je iemand bent die al heel lang rookt en graag de manier waarop je leeft wilt verbeteren dan zal deze website je uitkomst bieden omdat het beschrijft hoe je kan stoppen en waarom je van je afhankelijkheid van tabak af moet.

Ondanks alle wetenschappelijke studies en klinische bevindingen zijn er nog steeds mensen die geloven dat roken geen vorm van verslaving is. Het roken is zo opgenomen in iemands leven en wordt daardoor onmisbaar. Denk maar eens aan al die momenten dat je een sigaret pakt, wat zijn de beweegredenen om ‘m aan te steken? Tabak gebruikers worden getriggerd door externe en emotionele aspecten en kunnen zich, net als drugs gebruikers, vaak niet herinneren hoe vaak ze een sigaret hebben opgestoken. Kortom, het wordt een gewoonte en is moeilijk om af te leren.

stoppen met roken

Hoe te stoppen met roken?

Het lijkt misschien een onhaalbaar doel maar je kan echt stoppen met roken! Kies een manier die het beste bij je persoonlijkheid past en neem daarbij externe en mentale factoren in ogenschouw. Gooi je sigaretten, aanstekers en asbakken weg en ga beter eten en sporten. Het fysiologische aspect kan ook goed behandeld worden door verscheidene hulpmiddelen en organische oplossingen. Een voorbeeld zijn de welbekende nicotine pleisters. Er zijn zelfs medicijnen (op doktersvoorschrift) te verkrijgen. Als je liever een meer natuurlijke oplossing zoekt dan zijn acapunctuur en hypnose goede alternatieven.

Voor wat betreft de psychologische aspecten, je moet bij jezelf nagaan wat voor impact roken heeft op je dagelijks leven en wat de redenen zijn waarom je er zo snel mogelijk mee moet stoppen. Je moet ook echt zelf geloven dat stoppen met roken goed is voor je en de wilskracht hebben om elke vorm van verleiding te weerstaan. De meest voor de handliggende reden om te stoppen met roken is de achteruitgang van je gezondheid. De kans is groot dat je nu al moeite hebt met de ademhaling en in een verminderde mate van fitheid verkeerd. Bovendien zijn de kansen op hart-en vaatziekten groter. Als je nu stopt met roken kan je veel de gedane schade terugdraaien. Je zal het verschil binnen een paar dagen al merken! Je zal meer energie hebben, zonder moeilijkheden adem kunnen halen en het risico op gezondheidsproblemen zal afnemen.

“Stoppen met roken voor een betere gezondheid voor jezelf en anderen”

En doe je het niet voor je eigen gezondheid doe het dan voor de gezondheid van anderen. De schadelijke effecten van ” meeroken”  zijn welbekend en brengen je naaste familie, goede vrienden en collega’s in gevaar zolang je door blijft roken. As je kinderen hebt dan verkort je hun levensjaren en je bent een slecht voorbeeldfiguur. Het laatste wat vaders en moeders willen is dat hun kinderen ziek worden door het rook gedrag en de gedachte dat hun zonen en dochters gaan roken zodra ze volwassen zijn bezorgt ze de rillingen over het lijf. Licht je kinderen goed voor over de gevaren waardoor ze er (hopelijk)  niet aan beginnen en wees hierbij zelf een goed rolmodel.

De meeste voormalige rokers geven ook aan dat de (hoge) prijs van de sigaretten een reden was om te stoppen. Reken maar eens uit hoeveel geld je “op rookt” per dag en doe dat maal 365. Als je met roken stopt kan je met het geld dat je bespaart veel nutterige dingen mee doen zoals bijv. bijscholing, hypotheek en vakantie.

We begonnen dit artikel door te schrijven dat roken een stoere activiteit is. Tegenwoordig staan de meeste mensen hier negatief tegenover en vermijden ze zelfs rokers. Het aantal lokaties waar roken nog toegestaan is wordt ook steeds kleiner en steeds minder mensen kunnen tegen de sigaretten lucht op hun haar en kleding. Vergeet bovendien niet dat als je door blijft roken je huid achteruit zal gaan, tanden en vingernagels verkleuren en slechte adem zal hebben. En niemand wil er ouder uitzien dan dat ‘ie werkelijk is!

Levensstijl

Vergeet niet dat jijzelf degene bent die profiteert van deze belangrijke wijziging in je levensstijl. Pak je verslaving aan zodat je eindelijk nicotine vrij kunt leven want stoppen met roken betekent een langer en gezonder leven.